top of page

Hålet i väggen

Mysteriet bakom den försvunna Klimtmålningen

 

1997 försvinner ett känt mästerverk av Gustav Klimt från ett italienskt galleri. Galleriets ägare är i chock när han inser att verket, som är värd en förmögenhet, har blivit stulet. En taklucka till galleriet står öppen. Någon har kastat ramen till målningen på taket i ett uppenbart försök att visa på att de har brutit sig igenom takfönstret. Omöjligt förklarar galleristen. Målningen får inte plats genom luckan.

Portrait of a lady (1916-1917) Gustav Klimt

Mästerverket "Portrait of a Lady", värderad till 66 miljoner dollar, försvann från Ricci Oddi Modern Art Gallery under renoveringsarbeten i februari 1997. Den italienska polisen inledde en omfattande utredning men förgäves. Polisen stod handfallna. Mästerverket var borta.

 

Men så i december nästan 23 år efter att målningen försvann, gjordes en makalös upptäckt bakom galleriets väggar. En trädgårdsmästare hade fått i uppdrag att rensa murgröna från en vägg på innergården till galleriet. Bakom den täta murgrönan upptäcker mannen en lucka. Han öppnade upp och fann där en svart sopsäck, som han först trodde var skräp. Osäker på innehållet lämnande han över den svarta sopsäcken till en anställd på galleriet som såg ett hörn av en målning sticka ut ur påsen. Den anställde kände genast igen den, eftersom han hade sett bilder av målningen under hela sitt liv, men aldrig originalet.


"Jag minns till och med dagen den stulits", sa han. ”Jag var 9 år när jag fick reda på det och vi har levt med mysteriet om dess försvinnande sedan dess. Så du kan föreställa dig hur känslomässigt det var att plötsligt ha den i mina händer.”

Mästerverket hade tillbringat 23 år i ett hål i väggen. Dess försvinnande och återfinnande kom att bli ett av konstvärldens största mysterier...

3 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page